MONOBLOKK vagy osztott rendszerű SPLIT hőszivattyút válasszunk?

+36 70 546 60 26 info@monoblokk.hu

Monoblokk.hu

VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____
Ajánlatkérés Jobb árakat szeretne, pontosan arra, amire szüksége van? AJÁNLATKÉRÉS
Díjmentes visszahívás:

MONOBLOKK vagy osztott rendszerű SPLIT hőszivattyút válasszunk?

 MONOBLOKK ÉS A HYDROSPLIT HŐSZIVATTYÚKRA NEM VONATKOZIK A KÖTELEZŐ ÉVENKÉNTI SZIVÁRGÁSVIZSGÁLAT! 

 

Gyorsabb kivitelezés:

Nincs szükség F-gáz képesítésű klímás szakemberre mint a klasszikus osztott SPLIT hőszivattyúnál, mert a MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyút az Ön fűtésszerelője vagy az általunk javasolt kivitelező szakember telepíti! A MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyúnál gyakorlatilag csak egy előre és visszatérő vízcsövet kell bevezetni az épületbe és csatlakoztatni a meglévő fűtésrendszerre.

 

Olcsóbb telepítés:

A MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyúnál nincs kalorikus telepítési költség, míg a SPLIT rendszer egy belső és egy külső egységből áll, amit egy "klímás" szakembernek hűtőkörileg-kalorikusan össze kell szerelni. A SPLIT rendszernél többletköltségként meg kell megfizetni a klímás szakember anyag és munkadíját is.

 

Gazdaságosabb üzemeltetés:

A MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyúnál nincs évenkénti szivárgás ellenőrzési és NKVH tagsági díj fizetési és regisztrálási kötelezettség, mint a SPLIT hőszivattyúnál. Az évenkénti szivárgás ellenőrzési költség nagysága akár több havi fűtési számlánk költsége is lehet! 

 

Magasabb hatásfok:

A SPLIT rendszerű hőszivattyúnál 7 méter kalorikus csőhossz felett csökken a hőszivattyú teljesítménye és a jósági foka, míg a MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyúknál nem terheljük le a hűtőkör növelésével a kompresszort, így a készüléken belül hatékonyabban történik meg a hőszivattyúzás.

 

Biztonságban a családunk:

A MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyúnál a felmelegített fűtővizet juttatjuk be az épületbe, így nem juthat be a lakóterünkbe mérgező és robbanásveszélyes hűtőközeg, de a SPLIT rendszernél, ahol az épületben lévő beltéri egységhez kell elvezetni a kiépített hűtőköri csövezésen keresztül a gázt, kockáztatva ezzel az életterünk biztonságát.

 

Üzembiztosabb fűtés:

A MONOBLOKK és a HYDROSPLIT hőszivattyúnál nincs kiépítendő hűtőkör, így nincs hűtőközeg szivárgási lehetőség egy anyaghiba, vagy a klímás szakember esetleges rossz munkája miatt, ezért az ebből fakadó műszaki hibáktól is mentesülünk és így a szakmai alaposságába vetett felesleges bizalmunkra sincs szükség.

 

A monoblokk és a hydrosplit hőszivattyú előnyei: 

Fűtésszerelő telepíti! Nincs szükség F-gáz végzettségű "klímás" szakemberre! Nincs kalorikus-hűtőköri telepítési anyag és munkadíjköltség! A monoblokkos hőszivattyúnál a kültéri egységbe gyárilag összeépített hűtőkör miatt (nincs utólagosan kialakított peremes-hollanderes kötés, csak gyári összeszerelési forrasztás), szinte kizárható a hűtőközeg szivárgásra visszavezethető esetleges fűtés leállás, azaz nem maradhatunk fűtés nélkül egy esetlegesen rosszul elvégzett utólagos kalorikus-hűtőköri telepítés okán, ami egy split rendszernél sajnos előfordulhat. A monoblokk hőszivattyút akár a saját megbízott fűtésszerelőnk is telepítheti, mivel az egy gyárilag készre szerelt hűtőkörű kompakt gépészeti megoldás.

A monoblokk hőszivattyú telepítése:

A fagyvédelemről minden esetben gondoskodni kell a MONOBLOKK hőszivattyú esetében, amely történhet CALEFFI 108-as fagyvédelmi szelep közbeiktatásával, vagy a gyártó által javasolt 40%-os bekevert Propilén-glikol fagyállóval feltölteni a teljes fűtési rendszert, vagy egy FÉG gyártmányú, KN2-es típusú spirálcsőköteges hőcserélő közbeiktatásával, illetve ha tökéletes megoldást szeretnénk választani, akkor egy hőszivattyúhoz méretezett belső hőcserélős puffertartály beépítésével érdemes leválasztani az épület fűtési rendszerétől (pl.heizer-puwh-300). A monoblokkos hőszivattyú fagyásveszély esetén visszacirkuláltatja a szükséges hőt a kültéri egységbe, így a vizes rendszerű monoblokkos fűtésnél sem kell tartanunk a fagyás veszélyével. 

Az osztott (split) rendszerű levegő-víz hőszivattyú hátrányai:

A kültéri és a beltéri egységet kalorikusan össze kell szerelni, így a plusz munka és anyagdíjköltség megnöveli a beruházásunkat, valamint az üzembentartónak regisztrálnia kell a NEMZETI KLÍMAVÉDELMI HIVATAL-nál és meg kell fizetnie évente a regisztrációs díjat és a kötelező szivárgás ellenőrzési költséget is, emiatt nem csak az egyszeri bekerülés magasabb, hanem az évenkénti üzembentartási költség is. A monoblokkos hőszivattyú, vagy a hydroslpit hőszivattyú rendszernél nincs F-gáz képesítésű szakemberre szükség, sem a Nemzeti Klímavédelmi Hivatal regisztrációra, illetve az évenkénti tagsági díjra, szivárgás ellenőrzési díj megfizetésére sem. A split rendszerű hőszivattyú fűtési rendszer alkalmazásánál a hűtőkör kiépítésével megbízott szakember szakmaiságától, alaposságától és a tapasztalatától is függ a hőszivattyús fűtésünk üzembiztossága. Egy esetleges hűtőközeg szivárgás a rosszul telepített hőszivattyús rendszeren a berendezés meghibásodását, sok esetben akár a végleges tönkremenetelét is okozhatja, de míg a hőszivattyú teljesítménye csökken, addig az áramfelvétele növekszik. Jó ha tudjuk, hogy az osztott split rendszerű hőszivattyúhoz szükséges utólag kiépített kalorikus hűtőkör esetleges hibás kivitelezése miatt, a gyártó nem felel a berendezés meghibásodásáért! 

 

Miben különbözik a split és a monoblokk hőszivattyú?
 
A SPLIT hőszivattyú a nevében szereplően egy osztott hőszivattyú, ahol a hőszivattyú rendszer áll egy kültéri és egy beltéri egységből, amelyet össze kell csöveznie az F-gáz vizsgás "klímás" szakinak, amely klímatechnikai csövezésben fog a hűtőközeg áramlani a két egység között, egy egész rendszert alkotva. A MONOBLOKK hőszivattyú a neve szerint egyetlen egy egységként képes az önálló működésre, hiszen ennél a hőszivattyús konstrukciónál a gyártó a split rendszer beltéri egységének az alkotóelemeit bele építi a kültéri egységbe.
 
 
Miért a Split hőszivattyút ajánlja a legtöbb szaki, illetve miért nem a monoblokk hőszivattyút? 

A split hőszivattyút telepítő ajánlata egy kapcsolt szolgáltatást tartalmaz, mert a split hőszivattyúhoz további bevétele fog társulni a vállalkozónak, mint hűtőköri-telepítés és az évenkénti kötelező szivárgás ellenőrzésből származó további bevétel, amely tényt nem szabad egy pillanatra sem elfelejteni. A monoblokkos hőszivattyúval kereskedő ajánlata nem tartalmaz kapcsolt szolgáltatásból eredő további bevételi lehetőségeket, hisz ennél komplex terméknél maga a gyártó végezte el a szakember helyett a hűtőkör összeszerelését, illetve a hatályos jogszabályok szerint a monoblokkos hőszivattyúra nem vonatkozik az évenkénti szivárgás ellenőrzési kötelezettség, hisz a legnagyobb 16 Kw-os Panasonic Aquarea T-CAP MONOBLOKK hőszivattyúban is kevesebb hűtőközeg van gyárilag töltve, mint a jogszabályban foglalt mennyiségen felüli kötelezettség szerint.
 

Split hőszivattyús vállakozónak van igaza, vagy a monoblokk hőszivattyúval kereskedőnek?
Monoblokk vagy split hőszivattyú?
 
Fontos leszögezni, hogy természetesen SPLIT és a MONOBLOKK hőszivattyú is alkalmas lesz arra, hogy a házunkat gazdaságosan kifűtse és elkészítse a családunk használati melegvízét, vagy épp hűtse az otthonunkat az erre alkalmas hűtési hőleadókon keresztül!
Általánosan igaz az életben, hogy másnak a véleményét nem érdemes azonnal releváns igazságként a  magunkévá tenni, hanem a sok igazságból ajánlatos leszűrni a saját igazságunkat. Benzines, vagy diesel? Teljesen elektromos, vagy hibrid? Jobb vagy bal oldal? Fekete, vagy fehér? Ugye mennyire nem egyszerű! Hisz van aki a benzinesre esküszik, míg más meg imádja a dízel kis fordulaton is jelen lévő nyomatékát. A világ megosztott, így a vélemények is, ezen nincs mit csodálkozni, mi emberek és a világunk is ilyen. Tudunk-e valamiben úgy dönteni, hogy az majd mindenkinek tetszik és mindenki egyetért majd vele? Persze, hogy nem. Hát a MONOBLOKKOS és a SPLIT hőszivattyú is pont ilyen kérdés, hisz miért is ne lenne ugyan ilyen megosztó. Igen az igazság odaát van..., de azért segítünk a szempontok objektív feltárásával kialakítani a kedves olvasó saját igazságát, mert hisz végtére is ez a legfontosabb.
 
 
Miért nincs igaza a SPLIT rendszert telepítőnek, vagy a MONOBLOKK hőszivattyúval kereskedőnek?

Mert mindkettőnek igaza van! Hogy miért? Hisz hogy lehetne jobb a split a monoblokktól, vagy fordítva, hisz a termékeket kifejlesztő sok-sok gyártó márkák, több ezer mérnöke fejlesztették a MONOBLOKK és a SPLIT hőszivattyú technológiájú hőszivattyúkat. Ha valamelyik típusú-technológiájú hőszivattyú jobb, vagy rosszabb lenne a másiknál, akkor hogyan is fordulhatna az elő, hogy az összes gyártó összes mérnökembere tévedne... Ugye, hogy nem ilyen egyszerű, hogy ez a jobb, vagy az? Persze, ha az interneten várunk egy egyértelmű választ a a monoblokkos, vagy split hőszivattyú kérdésünkre, akkor egy szemvillanás alatt megkaphatjuk a nem éppen objektív "nagy igazságot", de merjünk csak visszakérdezni, vagy érvelni a másik véleményünk mellett, csakhamar egy rövidke káromkodással fogja felvenni velünk a képzeletbeli kesztyűt az "ügyeletes szakértő". :-)
 

 

Hőszivattyús fűtés Kft.
Panasonic hőszivattyú bemutatóterem

2890 Tata, Újvilág utca 23.
Mobil:  +36202782732 (aquarea)
Mobil:  +36302782732 (aquarea)
Mobil:  +36702782732 (aquarea)
Web: www.monoblokk.hu


Panasonic Aquarea Hőszivattyú

Vissza az oldal tetejére

Melyik hőszivattyús fűtési megoldás a jobb választás, a monoblokk, azaz egybeépített változat, vagy ahol van kültéri és beltéri egység is utólag kiépített hűtőkörrel?

+36 70 546 60 26 info@monoblokk.hu Monoblokk.hu