Hőszivattyú telepítési feltételek

+36 70 546 60 26 info@monoblokk.hu

Monoblokk.hu

A MONOBLOKK hőszivattyúnál nincsen szivárgás ellenőrzési kötelezettség, nincs NKVH regisztrációs kötelezettség és évi tagsági díj fizetési kötelezettség sem! A MONOBLOKK hőszivattyúnál nincs szükség F-gáz végzettségű klímás szakemberre a telepítéshez, így alacsonyabb a bekerülési és az üzemben tartási költség! Az egy darab külső egységből álló MONOBLOKK hőszivattyút a fűtésszerelője telepíti, míg a két egységből álló SPLIT hőszivattyút egy klímás szakembernek kell összecsövezni és feltölteni hűtőközeggel! Ez év májusától érkezik az új "J" generációs T-CAP (Total Capacity) MONOBLOKK hőszivattyú, ami egyedülállóan a hőszivattyús piacon akár 65 fokos előremenő vízhőfok készítésére is alkalmas, így még gyorsabb a HMV készítés és játszi könnyedséggel látja el a radiátoros fűtési rendszert! A MONOBLOKK hőszivattyú halkabb, mint a SPLIT rendszerű hőszivattyú, mert itt a kompresszor egy teljesen zárt és mindenhonnan hangszigetelt helyen van!
Ajánlatkérés Jobb árakat szeretne, pontosan arra, amire szüksége van? Ajánlatot kérek
Díjmentes visszahívás:
<b>Aquarea 3kw </b>1.290.000 Ft<b>CSENDES T-CAP 9kw </b>2.479.000 Ft<b>Aquarea Wifi </b>84.000 Ft<b>PAW-A2W-AFVLV </b>50.500 Ft<b>PAW-TD20B8E3-2 </b>1.350.000 Ft<b>WH-MDC05J3E5 </b>1.432.000 Ft<b>WH-MXC09J3E5  </b>2.287.000 Ft<b>CZ-NE3P </b>49.000 Ft<b>PAW-A2W-MGTFILTER </b>17.000 Ft<b> HMV váltószelep </b>50.800 Ft<b>PAW-AAIR-200-2 </b>285.000 Ft<b>PAW-BTANK50L-2  </b>110.000 Ft<b>PAW-DHW100W-1 </b>587.000 Ft<b>PAW-GRDBSE20 </b>59.000 Ft<b>PAW-TA15C1E5STD </b>299.000 Ft<b>200L HMV tartály  </b>396.000 Ft<b>PAW-WTRAY </b>88.000 Ft

Telepítési feltételek

MONOBLOKK HŐSZIVATTYÚ

1. FŰTÉSSZERELŐ-Gépészeti összeszerelés: FIGYELEM! A készülékhez csomagolt magyar nyelvű TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ-ban foglaltakat be kell tartani! Kötelező beépíteni a kültéri hőszivattyú egység után közvetlenül CALEFFI 108-as fagyvédelmi szelepet, illetve a beltéren lévő csövezés visszatérő ágába FERNOX Total Filter TF1 mágneses iszapleválasztót, továbbá a 3 fázisú hőszivattyúnál a FINDER 3 fázisú asszimetrikus sorrend kiesés figyelő relét, 3 fázisú mágneskapcsolóval! Fűtéskorszerűsítés esetén minden esetben az egész fűtésrendszert tisztítani kell FERNOX Cleaner F3 adalékkal, illetve a további korrózió és vízkő ellen a FERNOX Protector F1 adalékkal kell feltölteni a rendszert. A hőszivattyú fűtővízoldali és használati meleg víz oldali, szakszerűen kivitelezett és szigetelt vízcsőhálózatának (Gyári előírás: R1 1/4 -os, azaz 32mm, vagy 35mm névleges átmérőjű csőhálózat.) a teljes körű és komplett elvégzése, légtelenítése, feltöltése, nyomáspróbája (fűtővíz min. térfogatáram igény t=5K.35°C mellett 50 l/perc, azaz az 50 liter víztérfogatnak minden üzemi állapotban meg kell lennie). Minden esetben egy megfelelő típusú (fűtő, vagy hűtő-fűtő) és méretű puffertartály beépítését javasoljuk (hidraulikus váltóként bekötve) a gazdaságosabb és biztonságosabb, rugalmasabb fűtési rendszer előnyei miatt! Monovalens hőszivattyús fűtésnél (ha csak a hőszivattyú az egyetlen fűtőeszköz) a puffertartályba egy esetleges műszaki hiba miatt (pl. beépített vízszivattyú hiba H20, vagy vezérlőpanel hiba esetén nem aktiválható a gyárilag beépített fűtőpatron) elővigyázatosságból egy megfelelően méretezett biztonsági fűtőbetétet javaslunk beépíteni. A garanciális problémák (pl. hőcserélő dugulás, HMV váltószelep beragadás, vízszivattyú megszorulás, biztonsági lefúvató szelep fennakadás) elkerülése miatt kötelező a FERNOX Total Filter TF1 (50 liter/perc maximális térfogatáram tulajdonságú) típusú mágneses iszapleválasztó beépítése a hőszivattyú elé a visszatérő ágba (Elzáró szerelvényekkel a szűrő előtt és után). A hőszivattyú beltéri egységének az előremenő és a visszatérő ágán közvetlenül a beltéri egység csonkjainál elzáró szerelvényeket kell beépíteni. Kötelező az automata légtelenítő szelepek beépítése a legmagasabb pontokra (a fűtési és HMV körbe is), valamint biztonsági szelepek (6 bar), illetve a megfelelő méretű és nyomású tágulási tartályok beépítése (a fűtési és a HMV körbe is, 3.5bar), illetve a nagy víznyomású (500kpa) feletti hálózati víznyomás esetén nyomáscsökkentő szelep (3.5bar) beépítése is. RENDSZER FELTÖLTÉS: A monoblokk kültéri egységben található légtelenítő szelepet és a biztonsági lefúvató szelepet is ki kell nyitni, és majd ezt követően lehet csak feltölteni és légteleníteni a rendszert (1,5 bar víznyomás elérésénél, illetve a levegő távozásánál vissza kell zárni a beépített biztonsági lefúvató szelepet)!

2. FŰTÉSSZERELŐ-Kondenzvíz megfelelő elvezetése, azaz a PAW-TD20B8E3-1 típusú hidraulikus beltéri egység hűtés üzemmód során keletkező kondenzvizének, illetve a kültéri egység üzemszerű leolvasztása okán, a keletkező olvadékvíz elvezetéséről megfelelően gondoskodni kell. Ez utóbbinál különösen nagy gonddal kell eljárni, mivel a kinti hőmérsékletek sok esetben mélyen fagypont alatt lesznek. A fagyásveszéllyel különösen számolni kell, azaz pl. emiatt nem lehet belevezetni egy kinti esővíz elvezetőbe a kondenzátumot, hisz az eső a nagy hidegben nem esik, viszont a hőszivattyú ilyenkor is termelheti a leolvadt jégréteg miatti kondenzvizet, amelynek az elvezetésénél egy hideg felületre érve azonnal megfagyhat, és eltömődhet az ereszcsatorna a keletkező jégfelülettől, megakadályozva a kültéri egységből a kondenzvíz szabad elfolyását, azaz esetlegesen nagyobb károkat is okozhatva ezzel (pl. jég miatti ventilátor lapát törést, megállítást, ventilátor motor leégést, fűtés leállást stb...).

3. VILLANYSZERELŐ-Villamos megtáplálás: Minden szükséges elektromos megtáplálást a monoblokk kültéri egységbe kell kiépíteni! A PAW-TD20B8E3-1 típusú egybeépített PUFFER+HMV beltéri hidraulikus egység kiépítése esetén a MONOBLOKK kültéri egységgel minden vezeték pontot össze kell kötni a készülékkekkel együtt csomagolt Telepítési Útmutató szerint! A hőszivattyú működéséhez szükséges, gyártó által előírt amperszámú elektromos betáplálásokat előzetesen ki kell építeni és be kell kötni a kültéri MONOBLOKK egységbe (megfelelő méretű automata biztosítékokkal szerelve a villamos védelem és az esetleges áramtalanítás érdekében). A készülékek külső burkolati adatlapján, vagy a katalógusban, a készülékekre vonatkozóan előírt amper igényeket be kell tartani! Az elektromos megtáplálás igénye az 1 fázisú készüléknél 1x30 Amper (3x4 MTK) + a hőszivattyúba beépített fűtőpatron elektromos megtáplálásához szükséges áramerősség (készülékenként változó, lásd a készülékhez csomagolt Telepítési Leírás-ban) a, míg a 3 fázisú készüléknél 3*16 Amper (5x2.5 MTK) + a hőszivattyúba beépített fűtőpatron elektromos megtáplálásához szükséges áramerősség (készülékenként változó, lásd a készülékhez csomagolt Telepítési Leírás-ban). A puffer tartályba utólagosan szerelt fűtőpatron elektromos megtáplálását is ki kell építeni. A monoblokk kültéri egységben minden esetben 2db elektromos betáplálás (kismegszakító-FI relé) található, ahol a ,,Power Supply 1"- feliratú a hőszivattyú működéséhez szükséges, míg a ,,Power Supply 2"- feliratú a beépített villamos fűtőbetét és a különálló HMV tartályba épített 3kw-os fűtőpatron megtáplálásához szükséges. Építtessen be FINDER 3 fázisú asszimetrikus sorrend kiesés figyelő relét, 3 fázisú mágneskapcsolóval!    

4. VILLANYSZERELŐ-Három járatú motoros HMV szelep+motor előzetes bekötése (3x1 MTK) a kültéri MONOBLOKK egységbe (AB-ág az előremenő vezetékre csatlakozik, míg az A-ág a HMV, míg a B-ág a fűtésre). Amennyiben nem a Panasonic gyári HMV tartályhoz adott 3 járatú motoros szelep került beépítésre, úgy annak típusszámáról a megfelelő felkészülés, azaz a gördülékeny és szakszerű beüzemelés miatt a Megrendelő köteles az írásos készre jelentésében a Vállalkozót tájékoztatni.  A PAW-TD20B8E3-1 típusú egybeépített PUFFER+HMV beltéri hidraulikus egység kiépítése esetén a MONOBLOKK kültéri egységgel minden vezeték pontot össze kell kötni a készülékkekkel együtt csomagolt Telepítési Útmutató szerint!

5. VILLANYSZERELŐ-Vezetékes termosztátok *Az 1-es pontban megfogalmazott, hidraulikus váltóként bekötött fűtési puffertartályra vonatkozó műszaki javaslatunk szerint, a termosztát vezérlést, a puffertartály szekunder oldalán lévő fűtési vízszivattyú indítására és leállítására javasolt használni, azaz nem a hőszivattyút vezéreljük a termosztát jelével. A PAW-TD20B8E3-1 típusú egybeépített PUFFER+HMV beltéri hidraulikus egység kiépítése esetén a MONOBLOKK kültéri egységgel minden vezeték pontot össze kell kötni a készülékkekkel együtt csomagolt Telepítési Útmutató szerint!

6. VILLANYSZERELŐ-Panasonic CZK-T1 HMV tartályhőmérsékleti szenzor előzetes bekötése a kültéri MONOBLOKK egységbe. A PAW-TD20B8E3-1 típusú egybeépített PUFFER+HMV beltéri hidraulikus egység kiépítése esetén a MONOBLOKK kültéri egységgel minden vezeték pontot össze kell kötni a készülékkekkel együtt csomagolt Telepítési Útmutató szerint!

7. VILLANYSZERELŐ-Kültéri MONOBLOKK egység és a HMV tartály közötti 2.5nmm-es MTK összekötő elektromos kábel kiépítése. A PAW-TD20B8E3-1 típusú egybeépített PUFFER+HMV beltéri hidraulikus egység kiépítése esetén a MONOBLOKK kültéri egységgel minden vezeték pontot össze kell kötni a készülékkekkel együtt csomagolt Telepítési Útmutató szerint!       

8. Kültéri egység tartóállvány betontalapzatának mérete: A betontalapzat minimális mérete: 150 x 60 x 20cm (szélesség/mélység/vastagság + a mélységi alapozás). A betontalapzat az oldalfali szigeteléstől (nem a lábazati szigeteléstől!) 20 cm-re (csendesítettnél 30cm-re), a falra párhuzamosan kell kialakítani. A betontalapzatnak megfelelő szilárdságú, vízszintes felületűnek kell lennie, megfelelően bevasalt merevítéssel. A betontalapzat elkészítés előtt az újonnan feltöltött terepszintezésnél a talajt megfelelően tömöríteni kell. A keletkező kondenzvíz szikkasztására kavicságy kialakítása javasolt a betontalapzat körül.

 9. Kültéri egység megfelelő időjárás védelmének a biztosítása, azaz lehetőség szerint védjük a kültéri egységet az időjárás viszontagságaitól, különösen a ráhulló hó és jégesőtől, ugyanis a hőszivattyús elv miatt, a kültéri egység ahhoz, hogy a lakásunkban fűteni tudjon, kint hűtenie kell, így a hőcserélő felülete mindig hidegebb a kinti hőmérséklettől eltérően, ennek következtében azonnal ráfagy a csapadék. Ennek megakadályozása érdekében féltetővel védekezhetünk, vagy az uralkodó széljárás felől akár oldalsó szélfogó-fallal is védhetjük a kültéri egységet, így biztosítva magunknak a mindenkor lehető legoptimálisabb, és ezáltal költséghatékonyabb működést, azaz az alacsonyabb fűtési villanyszámlánkat. Ha a hőcserélő felülete egy kültéri egységen eltömődik az által, hogy eső, vagy egyéb csapadék éri, akkor akadályozza a hőszivattyút a levegőből való hő felvétele felől, emiatt -egyébként megelőzhető- leolvasztásra kell fordítania a megtermelt hőenergiát ahelyett, hogy a leolvasztás ideje alatt is a házunkat fűtötte volna. A leolvasztás a levegő-víz hőszivattyú normál működési mechanizmusa, mert a levegőben lévő páratartalom is folyamatosan lecsapódik és ráfagy a hőcserélőre, de egyáltalán nem mindegy költség oldalról, hogy egy téli üzem alatt hányszor kell feleslegesen leolvasztania magát a hőszivattyúnak. A kültéri egységet a hóhatár felett kell rögzíteni, min.50 cm-re!

10. Gépészeti tervezés hiánya akár műszaki problémához is vezethet. A Megrendelő tudomásul veszi, hogy a gépésztervezés elmaradásából, illetve a Telepítési Útmutatóban és a Műszaki Feltételek dokumentumokban rögzített szabályok be nem tartásából bekövetkező hibákért, a Hőszivattyús fűtés Kft. nem felel. A fűtésszerelő kivitelező által kiépített fűtésrendszerben lévő elégtelen mennyiségű fűtővíz, illetve annak térfogatáramlási sebessége, korlátozottsági foka esetlegesen a hőszivattyú rendellenes működését vonzzhatja maga után (H62, H64 stb. áramlási hibakód), amelyet a fenti műszaki követelmények figyelmen kívűl hagyása is okozhat, melyet sok esetben csak a csőhálózat megfelelő méretű és rendszerű kicserélésével, vagy egy esetleges fűtési puffertároló, hidraulikus váltó, vagy un. ,,előtét tartály" beépítésével lehetséges orvosolni.

  

SPLIT HŐSZIVATTYÚ

1. FŰTÉSSZERELŐ-Gépészeti vízcsövezés: FIGYELEM! Az oldalfali és az "All in One" beltéri egységes hőszivattyúnál is kizárólag a jobb oldali irányból szabad csak az előremenő és a visszatérő vízcsöveket, egyéb szerelvényeket a hőszivattyúra rákötni, azaz a készülék bal oldalán lévő kalorikus-hűtőköri csőcsatlakozások hozzáférési lehetőségét szabadon kell hagyni! Az "All in One" beltéri egységnél a készülék hátoldala és a fal között minimum 30 cm távolságot be kell tartani! Ha az ,,All in One" beltéri egység mögötti fal túloldalán helyezkedik el majd a kültéri egység, akkor a fűtési rendszer végleges elkészítése, azaz az ,,All in One" beltéri egység falhoz közelebbi végleges rögzítése előtt, célszerű belülről kifele elkészíteni a bal alsó sarokban a kalorikus csövek bejövésének a szabad biztosítására a min. 50mm átmérőjű lyukfuratot.

A hőszivattyú fűtővízoldali és használati meleg víz oldali, szakszerűen kivitelezett és szigetelt vízcsőhálózatának (Gyári előírás: R1 1/4 -os, azaz 32mm, vagy 35mm névleges átmérőjű csőhálózat.) a teljes körű és komplett elvégzése, légtelenítése, feltöltése, nyomáspróbája (fűtővíz min. térfogatáram igény t=5K.35°C mellett 50 l/perc, azaz az 50 liter víztérfogatnak minden üzemi állapotban meg kell lennie). Minden esetben egy megfelelő típusú (fűtő, vagy hűtő-fűtő) és méretű puffertartály beépítését javasoljuk (hidraulikus váltóként bekötve) a gazdaságosabb és biztonságosabb, rugalmasabb fűtési rendszer előnyei miatt! Monovalens hőszivattyús fűtésnél (ha csak a hőszivattyú az egyetlen fűtőeszköz) a puffertartályba egy esetleges műszaki hiba miatt (pl. H20 vízszivattyú hiba, vagy vezérlőpanel hiba esetén nem aktiválható a gyárilag beépített fűtőpatron) elővigyázatosságból (tartalék fűtésként) egy megfelelően méretezett biztonsági fűtőbetétet javaslunk beépíteni. A garanciális problémák (pl. hőcserélő dugulás, HMV váltószelep beragadás, vízszivattyú megszorulás, biztonsági lefúvató szelep fennakadás) elkerülése miatt kötelező a FERNOX Total Filter TF1 (50 liter/perc maximális térfogatáram tulajdonságú) típusú mágneses iszapleválasztó beépítése a hőszivattyú elé a visszatérő ágba (Elzáró szerelvényekkel a szűrő előtt és után). A hőszivattyú beltéri egységének az előremenő és a visszatérő ágán közvetlenül a beltéri egység csonkjainál elzáró szerelvényeket kell beépíteni. Kötelező az automata légtelenítő szelepek beépítése a legmagasabb pontokra (a fűtési és HMV körbe is), valamint biztonsági szelepek (6 bar), illetve a megfelelő méretű és nyomású tágulási tartályok beépítése (a fűtési és a HMV körbe is, 3.5bar), illetve a nagy víznyomású (500kpa) feletti hálózati víznyomás esetén nyomáscsökkentő szelep (3.5bar) beépítése is. A szekunder oldali fűtővízcső elvezetéseket a hőszivattyú beltéri egységétől min. 10 cm távolságra kell szerelni a beltéri egység burkolatának akadálytalan leszerelhetősége érdekében. Vízfeltöltés: A beltéri egység légtelenítő szelep kinyitása után, a készülék biztonsági szelepét is ki kell nyitni, s majd ezt követően lehet csak feltölteni és légteleníteni a rendszert (1,5 bar víznyomás elérésénél, illetve a levegő távozásánál vissza kell zárni a beépített biztonsági lefúvató szelepet)! Figyelem! A különálló HMV tartályos hőszivattyú oldalfali beltéri egysége alá nem kerülhetnek gépészeti elemek, szabálytalanul elhelyezett dugaszolóaljzatok, vagy villamos kapcsolószekrények, kivételt képeznek az előremenő és visszatérő fűtési ág fűtővízcsövei, melyek szereléstechnikai elvezetésénél, irányánál biztosítani kell a függőlegesen elhelyezett, minimálisan 40 cm hosszú kalorikus hűtőközeg-csőpár akadálytalan elhelyezési lehetőségét számunkra!  

2. VILLANYSZERELŐ-Villamos megtáplálás, azaz a hőszivattyú működéséhez szükséges, gyártó által előírt amperszámú elektromos betáplálások előzetes kiépítése a beltéri egységhez, vezetéktoldás nélkül beköthető módon (felesleget majd a bekötéskor levágjuk), külön kapcsoló szekrényben, megfelelő méretű automata biztosítékokkal, a villamos védelem és az esetleges áramtalanítás érdekében.      A készülékek külső burkolati adatlapján, vagy a katalógusban, a készülékekre vonatkozóan előírt amper igényeket be kell tartani. 1 fázisú készüléknél 30Amper (3x4 MTK), míg a 3 fázisú készüléknél 3*16 Amper (5x2.5 MTK) szükséges + a hőszivattyú beltéri egységébe (illetve a puffer tartályba) beépített fűtőpatron, illetve a HMV tartályba épített 3kw-os fűtőbetét (3x2.5 MTK) elektromos Amper (készülékenként változó) igényét figyelembe kell venni. A beltéri egységben minden esetben 2db elektromos betáplálás (kismegszakító-FI relé) található, ahol a ,,Power Supply 1"- feliratú a hőszivattyú működéséhez szükséges, míg a ,,Power Supply 2"- feliratú a beépített villamos fűtőbetét és a HMV tartályba épített 3kw-os fűtőpatron megtáplálásához szükséges. A beltéri egység mellé felszerelt, -így a hőszivattyú beltéri egység burkolatának a bontása nélkül könnyedén áramtalanítható- biztosítéktáblával ellátott kapcsolószekrényt a készülék burkolatától minimum 20 cm távolságra kell felszerelni a beltéri egység burkolatának akadálytalan leszerelhetősége érdekében (Tilos a készülék alá helyezni, csak a jobb, vagy bal oldalon lehet elhelyezni).                                              

3. VILLANYSZERELŐ-Három járatú motoros HMV szelep+motor előzetes vezetékelése (3x1 MTK) a beltéri egységhez, vezetéktoldás nélkül beköthető módon (AB-ág az előremenő vezetékre csatlakozik, míg az A-ág a HMV, míg a B-ág a fűtésre). Amennyiben nem a Panasonic gyári HMV tartályhoz adott 3 járatú motoros szelep került beépítésre, úgy annak típusszámáról a megfelelő felkészülés, azaz a gördülékeny és szakszerű beüzemelés miatt a Megrendelő köteles az írásos készre jelentésében a Vállalkozót tájékoztatni. *Az All in One, azaz a HMV tartállyal egybeépített hőszivattyúra nem vonatkozik, csak a különálló HMV tartályos hőszivattyú rendszere!

4. FŰTÉSSZERELŐ-VILLANYSZERELŐ-Vezetékes termosztátok *Az 1-es pontban megfogalmazott, hidraulikus váltóként bekötött fűtési puffertartályra vonatkozó műszaki javaslatunk szerint, a termosztát vezérlést, a puffertartály szekunder oldalán lévő fűtési vízszivattyú indítására és leállítására javasolt használni, azaz nem a hőszivattyút vezéreljük a termosztát jelével.

5. VILLANYSZERELŐ-Panasonic CZK-T1 HMV tartályhőmérsékleti szenzor
előzetes vezetékelése a beltéri egységhez toldás nélkül beköthető módon. *Az All in One, azaz a HMV tartállyal egybeépített hőszivattyúra nem vonatkozik, csak a különálló HMV tartályos hőszivattyú rendszere!

6. VILLANYSZERELŐ-Beltéri egység és a HMV tartály közötti 2.5nmm-es MTK összekötő elektromos kábel kiépítése, amelyet a beltéri egységbe toldás nélkül beköthető módon kell előzetesen kivitelezni. A 2-es pontban rögzített módon a ,,Power supply 2" megszakítón kapja az elektromos megtáplálást a HMV fűtőpatron (sterilizációhoz mindenképp szükséges), de a hőszivattyú a beltéri egységének az elektronikai paneljére (Booster heater kimeneti pont) és a HMV fűtőpatronjára kötött vezetéken adja ki a feszültséget az ügyfél által előre beprogramozott sterilizáció elvégzésekor. *Az All in One, azaz a HMV tartállyal egybeépített hőszivattyúra nem vonatkozik, csak a különálló HMV tartályos hőszivattyú rendszere!

7. Kültéri egység tartóállvány betontalapzatának előzetes megléte. A betontalapzat minimális mérete: 110 x 60 x 20cm (szélesség/mélység/vastagság + a mélységi alapozás, de a csendesített típusú kültéri egységnél 150 x 60 x 20cm). A betontalapzat az oldalfali szigeteléstől (nem a lábazati szigeteléstől!) 20 cm-re (csendesítettnél 30cm-re), a falra párhuzamosan kell kialakítani. A betontalapzatnak megfelelő szilárdságú, vízszintes felületűnek kell lennie, megfelelően bevasalt merevítéssel. A betontalapzat elkészítés előtt az újonnan feltöltött terepszintezésnél a talajt megfelelően tömöríteni kell. A keletkező kondenzvíz szikkasztására kavicságy kialakítása javasolt a betontalapzat körül.


8. Kültéri egység megfelelő időjárás védelmének a biztosítása, azaz lehetőség szerint védjük a kültéri egységet az időjárás viszontagságaitól, különösen a ráhulló hó és jégesőtől, ugyanis a hőszivattyús elv miatt, a kültéri egység ahhoz, hogy a lakásunkban fűteni tudjon, kint hűtenie kell, így a hőcserélő felülete mindig hidegebb a kinti hőmérséklettől eltérően, ennek következtében azonnal ráfagy a csapadék. Ennek megakadályozása érdekében féltetővel védekezhetünk, vagy az uralkodó széljárás felől akár oldalsó szélfogó-fallal is védhetjük a kültéri egységet, így biztosítva magunknak a mindenkor lehető legoptimálisabb, és ezáltal költséghatékonyabb működést, azaz az alacsonyabb fűtési villanyszámlánkat. Ha a hőcserélő felülete egy kültéri egységen eltömődik az által, hogy eső, vagy egyéb csapadék éri, akkor akadályozza a hőszivattyút a levegőből való hő felvétele felől, emiatt -egyébként megelőzhető- leolvasztásra kell fordítania a megtermelt hőenergiát ahelyett, hogy a leolvasztás ideje alatt is a házunkat fűtötte volna. A leolvasztás a levegő-víz hőszivattyú normál működési mechanizmusa, mert a levegőben lévő páratartalom is folyamatosan lecsapódik és ráfagy a hőcserélőre, de egyáltalán nem mindegy költség oldalról, hogy egy téli üzem alatt hányszor kell feleslegesen leolvasztania magát a hőszivattyúnak. A kültéri egységet a hóhatár felett kell rögzíteni, min.50 cm-re!

9. Beltéri egység fogadó helyének előkészítése, megfelelő minőségű és min. 80*150cm (szél.*mag.) méretben és minőségben (minimum levakolt állapotban), vagy kicsempézett, kifestett, azaz a megrendelőnek, a saját igénye szerinti állapotban célszerű előkészíteni a felületet. Az oldalfali beltéri egység felszerelését követően, azaz utólagosan, tilos csempét, vagy bármi egyéb anyagot illeszteni közvetlenül a beltéri egység burkolata mellé, a beltéri egység burkolatának az akadálytalan leszerelhetőségét figyelembe véve.)

10. FŰTÉSSZERELŐ-Kondenzvíz megfelelő elvezetése, azaz a beltéri egység hűtés üzemmód során keletkező kondenzvizének, illetve a kültéri egység üzemszerű leolvasztása okán, a keletkező olvadékvíz elvezetéséről megfelelően gondoskodni kell. Ez utóbbinál különösen nagy gonddal kell eljárni, mivel a kinti hőmérsékletek sok esetben mélyen fagypont alatt lesznek. A fagyásveszéllyel különösen számolni kell, azaz pl. emiatt nem lehet belevezetni egy kinti esővíz elvezetőbe a kondenzátumot, hisz az eső a nagy hidegben nem esik, viszont a hőszivattyú ilyenkor is termelheti a leolvadt jégréteg miatti kondenzvizet, amelynek az elvezetésénél egy hideg felületre érve azonnal megfagyhat, és eltömődhet az ereszcsatorna a keletkező jégfelülettől, megakadályozva a kültéri egységből a kondenzvíz szabad elfolyását, azaz esetlegesen nagyobb károkat is okozhatva ezzel (pl. jég miatti ventilátor lapát törést, megállítást, ventilátor motor leégést, fűtés leállást stb...).

11. Gépészeti tervezés hiánya akár műszaki problémához is vezethet. A Megrendelő tudomásul veszi, hogy a gépésztervezővel meg nem tervezett fűtésrendszer kiépítése okozta hibákért, a Hőszivattyús fűtés Kft. nem felel, azaz a más fűtésszerelő kivitelező által kiépített szekunder köri fűtésrendszerben lévő elégtelen mennyiségű fűtővíz, illetve annak térfogatáramlási sebessége, korlátozottsági foka esetlegesen a hőszivattyú rendellenes működését vonzhatja maga után (H62, H64 stb. áramlási hibakód), amelyet a fenti műszaki követelmények figyelmen kívül hagyása is okozhat, melyet sok esetben vagy a csőhálózat megfelelő méretű és rendszerű kicserélésével, és (vagy) egy esetleges fűtési puffertároló, hidraulikus váltó, vagy un. ,,előtét tartály" beépítésével lehetséges orvosolni.

 

A Megrendelő kötelezi magát, hogy a fenti ,,Műszaki Feltételek" és a készülékekkel együtt csomagolt magyar nyelvű ,,Telepítési Útmutató" dokumentumokban foglalt követelményeket betartja, vagy betartatja a vele megbízásban lévő építőipari kivitelezőjével, fűtésszerelő (szekunder oldali) gépészével,  villanyszerelőjével, illetve a Megrendelő tudomásul veszi, hogy a harmadik félnek való pontos tájékoztatás, azaz a műszaki feltételek betartatása nem a Vállalkozó feladata.

 

 

Hőszivattyús fűtés Kft.
Panasonic hőszivattyú bemutatóterem

2890 Tata, Újvilág utca 23.
Mobil:  +36202782732 (aquarea)
Mobil:  +36302782732 (aquarea)
Mobil:  +36702782732 (aquarea)
Web: www.monoblokk.hu

 

Vissza az oldal tetejére

Panasonic Aquarea hőszivattyú telepítésével, beüzemelésével kapcsolatos műszaki tájékoztató

+36 70 546 60 26 info@monoblokk.hu Monoblokk.hu