1 vagy 3 fázisú hőszivattyút vegyek?

+36 70 546 60 26 info@monoblokk.hu

Monoblokk.hu

VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____VISZONTELADÓK JELENTKEZÉSÉT IS VÁRJUK!____
Ajánlatkérés Jobb árakat szeretne, pontosan arra, amire szüksége van? AJÁNLATKÉRÉS
Díjmentes visszahívás:

1 vagy 3 fázisú hőszivattyút vegyek?

  

 Villanyszerelési költségoldalról kell megvizsgálni, hogy 1 vagy 3 fázisú hőszivattyút vegyünk!

A Panasonic Aquarea hőszivattyúknál a műszaki tulajdonságokból adódó különbség az 1 illetve a 3 fázisú hőszivattyúk között elhanyagolhatóan kevés, illetve szinte minden esetben teljesen azonosak. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért kapható többféle elektromos betáplálással Panasonic hőszivattyú és mi a különbség közöttük, ha épp árban eltérést tapasztalunk? Nos, egyrészről a gyártói költségek magasabbak a 3 fázisú hőszivattyú berendezésnél, az alkatrész összetevőket illetően, emiatt olcsóbb az 1 fázisú hőszivattyú, másrészről és ez a legfontosabb szempont, hogy az adott ingatlan meglévő villamos betáplálása alapvetően 1 vagy háromfázisú-e, azaz van-e 3 fázis az épületben (illetve "Vezérelt áram", ami könnyedén átalakítható)? A döntést a villanyszerelésből adódó költségoldalról kell megvizsgálni, mert lehet hogy épp olcsóbb az 1 fázisú Panasonic hőszivattyú, de az 1 fázison való felbővítésért amperenként esetenként akár többet is fizethetünk hálózatfejlesztés gyanánt, mint ha eleve a 3 fázisú hőszivattyút vettük volna, persze ez ugyanígy fordítva is igaz lehet, mert miért vennénk meg a drágább 3 fázisú hőszivattyút, ha eleve van szabad kapacitásunk 1 fázison annyi, amennyi elégséges lehet a Panasonic hőszivattyús fűtésünk működéséhez (1 fázison 30, de min. 25 Amper, míg 3 fázison 3x16, de minimum 3x13 Amper).

 

 A meglévő, vagy a tervezett hálózat visszatáplálású NAPELEM rendszer is befolyásolhatja a döntését, hogy 1 vagy 3 fázisú hőszivattyút vegyen!

A telepíteni kívánt napelemes rendszer egy bizonyos leadott  teljesítmény felett már csak kizárólag 3 fázisú rendszerben érhetőek el és ezekhez a villamos szolgáltató egy úgy nevezett 3 fázisú "ad-vesz" villanyórát telepít, így adott lesz, hogy eleve csak 3 fázisú hőszivattyús fűtés rendszert tudunk megvalósítani, hisz amely áramot megtermel a napelemes rendszer és visszajuttat a hálózatra 3 fázisú rendszeren keresztül, azt célszerű és indokolt ugyanezen 3 fázisú hőszivattyús fűtés rendszer üzemelésén keresztül "lefogyasztani". A kisebb áramfogyasztás esetén a szóba jövő kisebb napelemes rendszerek 1 fázisúak, így ezeknél az ingatlanoknál a műszakilag biztosabb 1 fázisú, akár kisebb teljesítményű hőszivattyú berendezések is szóba jöhetnek a megvásárlás során.

  

A 3 fázisú áramszolgáltatás hibalehetőségei akár műszaki meghibásodást is okozhatnak a hőszivattyúnál!

A 3 fázisú áramszolgáltatás hibalehetőségei akár műszaki meghibásodást is okozhatnak egy 3 fázisú hőszivattyúnál! Szakmai szempontok alapján jobban támogatható az 1 fázisú hőszivattyú berendezés megvétele egy bizonyos fontos, de nem elhanyagolható szempont alapján, ugyanis sok esetben az áramszolgáltató a 3 fázisú szolgáltatását esetenként nem az elfogadható mértékben szolgáltatja, pl.  ha az egyik fázison erősebb az áram, vagy épp kimarad, akkor az a 3 fázisú hőszivattyús fűtés rendszer működése során zavart és meghibásodást okozhat a berendezésben. Egy közönséges 3 fázisú bojler fűtőpatronja működésében nyilvánvalóan észrevétlenül megtörténhet egy ilyen hálózati-szolgáltatói hiba, amely hiba tudomásunkra sem fog jutni, de egy intelligens és fejlett, kifinomult, inverteres vezérlésű hőszivattyú esetében ez már a legkülönbözőbb téves hibakódokat generálhat típustól és márkától függetlenül. Több esetben bizonyosodott be egy hőszivattyú hibára kiállása során, hogy a berendezésnek valójában nem volt semmi baja, csak az akár pillanatnyi áramszolgáltató hibát a hőszivattyú nem tudja intelligensen lekezelni és felismerni. Miért? Mert pl. egy autógyártó sem arra készíti el az autót, hogy rossz minőségű vizes, vagy szennyezett benzinnel üzemeltessük a gépjárművünket... Az 1 fázisú hőszivattyú berendezések, vagy a 3 fázisú, de az asszimetrikus fázissorrend figyelő-mágneskapcsolós védelemmel ellátott hőszivattyú berendezés működésénél, ha az áramszolgáltató szolgáltatása kimarad, vagy a szolgáltatásban hiba merül fel, akkor az nem okoz gondot a berendezésben és nem okoz valótlan és pontatlan hibakódot (pl. kültéri egység panel, vagy kültéri ventilátor hiba), mert amint visszajön a megfelelően szolgáltatott áram, a hőszivattyú berendezés azonnal a legutóbbi beállításokkal hibátlan működéssel újraindul.

 

Mit tehetünk a 3 fázisú hőszivattyúnk védelme érdekében? 

Építtessen be a villanyszerelőjével FINDER 3 fázisú asszimetrikus sorrend kiesés figyelő relét, 3 fázisú mágneskapcsolóval!

 

 

 

 

Hőszivattyús fűtés Kft.
Panasonic hőszivattyú bemutatóterem

2890 Tata, Újvilág utca 23.
Mobil:  +36202782732 (aquarea)
Mobil:  +36302782732 (aquarea)
Mobil:  +36702782732 (aquarea)
Web: www.monoblokk.hu


Panasonic Aquarea Hőszivattyú

 

Vissza az oldal tetejére

1 vagy 3 fázisú hőszivattyú vegyek? Az egy vagy a három fázisú hőszivattyú a jobb?

+36 70 546 60 26 info@monoblokk.hu Monoblokk.hu